
Jeroen Achtereekte 04Bron: De Stentor
Op twee verschillende locaties, die al in handen zijn van de gemeente, komen de flexwoningen te staan. Vijftig woningen komen op de nieuwbouwlocatie Wengelerhoek in Wijhe. Dat is tussen de Omloop en de Zandhuisweg. De overige 26 huizen komen aan de Vink in Olst. Dat ligt dichtbij de Aardehuizen en het spoor.
Het zijn allemaal sociale huurwoningen, die ook nog eens evenredig verdeeld worden over drie doelgroepen: starters tussen 18 en 28 jaar, spoedzoekers (bijvoorbeeld door echtscheiding) en Oekraïense vluchtelingen. De plannen zijn al zo vergevorderd dat het plan naar de gemeenteraad kan. Zij moet beslissen of op de twee gronden daadwerkelijk gebouwd mag worden. Er is namelijk een tijdelijke bestemmingsplanwijziging nodig, waardoor de woningen er tien jaar kunnen staan.
Wethouder Marcel Blind legt uit waarom gekozen wordt voor flexwoningen: „We zijn maanden geleden geconfronteerd met de druk op de huurwoningmarkt in Olst-Wijhe. We waren echt door een ondergrens gezakt. De reguliere woningbouw en doorlooptijd duren veel te lang om snel te kunnen handelen. Daarom kiezen we nu hiervoor, omdat we dit binnen een jaar kunnen realiseren.’’
Van eerste tekeningen tot de daadwerkelijke bouw, alles wordt uitgevoerd door Sallandse instanties en bedrijven. Zo zijn bijvoorbeeld Innovatiehub Salland en Buro Hoogstraat uit Olst betrokken. De huizen worden in drie types opgeleverd. Voor één-, twee- en meerpersoonshuishoudens.
„De gevluchte Oekraïners gaven het laatste zetje waardoor we echt in de knel kwamen met woonruimte. We hebben zo snel mogelijk geschakeld. In april zijn de eerste stappen al gezet voor dit plan”, zegt Blind.
Volgens Marijke Kool, directeur van SallandWonen, is de altijd zo ontspannen woningmarkt in Olst-Wijhe binnen een paar jaar volledig onder druk komen te staan. „Concreet betekent dit dat mensen die dringend op zoek zijn naar een huis er lastiger tussenkomen. Er is steeds minder vrij. Broodnodige nieuwbouw laat door allerlei procedures, bijvoorbeeld bij de rechter, op zich wachten. De slagingskans zat altijd op dertig procent. Nu op slechts negen procent.”
Qua vertraging wordt gedoeld op meerdere woningbouwprojecten in Olst die vastlopen, zoals aan de Olsterkampweg en op het Aberson-terrein. „Die woningen komen er wel, daar zijn we niet bang voor. Maar het lost voor nu niets op. Daarom zijn we echt trots dat we dit in een aantal maanden kunnen neerzetten”, zegt Blind.
De gemeente en SallandWonen hopen dat een deel van de onderkomens er in het voorjaar al staan. „Het is nog een uitdaging om ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Daar lopen nu gesprekken over. In april van dit jaar besloten we hiermee aan de slag te gaan. Als we volgend jaar april de eerste woningen kunnen opleveren dan hebben we een wereldprestatie geleverd”, vertelt de wethouder.
Vervangen de verplaatsbare dan de ‘vaste’ woningen? Dat niet. „Het is een kwestie van ‘en-en’. Nu maken we werk van deze flexwoningen, maar voor de reguliere huizenbouw gaan we net zo hard door. Alleen neemt dat veel meer tijd in beslag”, aldus Blind.
De omwonenden van beide locaties in Olst en in Wijhe zijn maandagavond persoonlijk geïnformeerd door de gemeente en SallandWonen. Zowel aan de deur als telefonisch. Voor beide locaties worden ook inloopbijeenkomsten georganiseerd zodat omwonenden en andere belangstellenden naar de plannen kunnen kijken en vragen kunnen stellen.
Op dinsdag 11 oktober tussen 20.00 en 21.30 uur kunnen mensen terecht op het gemeentehuis in Wijhe voor het Wijhese project, een dag later op dezelfde tijd vindt er een bijeenkomst plaats in het Holstohus in Olst.
Benieuwd naar een sfeerimpressie van de woningen? Kijk dan verder op de projectpagina op onze website.